Nieuws & Acties

Stonehenge toegankelijker dankzij Brits loterijfonds

Over de steenmassa’s van Stonehenge bestaan meer theorieën dan over het ontstaan van het heelal, en dus is en blijft de plek een groot mysterie. En mysteries trekken mensen aan en dat stelt eisen aan zo’n monument. Er staat daarom een nieuw bezoekerscentrum gepland en het geld is deels…bijeengegokt!

De oorspronkelijke architecten van Stonehenge mogen dan onbekend zijn tot op heden, de architecten van het nieuwe bezoekerscentrum zijn wel bekend, het Australische bureau Denton Corker Marshall, dat al voor veel spraakmakende projecten tekende. Maar het zit ze niet mee met dit project, want nadat eerste de locale autoriteiten nogal dwarslagen, heeft nu de Britse overheid een bedrag aan subsidie teruggetrokken van £10 miljoen in het kader van algemene bezuinigingen. Gelukkig zijn er nieuwe gelden beschikbaar gesteld door Britain’s Heritage Lottery Fund, een letterlijk bijeengegokt geldpotje dus. Daarmee is het plan financieel weer op koers gezet, al is de start van de bouw wel vertraagd tot ergens in 2012. Maar die stenen zijn er al een tijdje en zullen deze vertraging ook wel doorstaan.

Hoe beroemd ook, Stonehenge is eigenlijk een slecht bereikbare plaats. Een fatsoenlijke snelweg is ver weg, parkeermogelijkheden zijn er nauwelijks en een fatsoenlijk bezoekerscentrum is er ook niet. Dat gaat er nu dus komen, al ligt het wel 2,5 kilometer van Stonehenge vandaan, want die plek moet natuurlijk ongerept blijven. Er komt een shuttledienst tussen het centrum en het monument. Er ligt nog wel een addertje dwars in het gras, want de Commission for Architecture and the Built Environment hebben nog een hoop kritiek en noemen het plan ‘twee’ volgens de Brisbane Times van gisteren. Daarmee wordt bedoeld dat het geplande gebouw een overdreven indruk maakt, maar daar mag u via onderstaande tekening helemaal zelf over oordelen. Van de architecten van Stonehenge zelf is nog niets over het plan vernomen.

Gerelateerde content